VDL u Njemačku na električni pogon

Objavljeno: 13.12.2016 u 12:13
VDL u Njemačku na električni pogon

U subotu 3. prosinca 2016., autobusna linija 133 u Kölnu svečano je pretvorena u potpuno električnu liniju!

To znači da će od sada na ovoj autobusnoj liniji biti prijevoz isključivo električnim autobusima. VDL Bus & Coach isporučio je osam zglobnih VDL Citea SLFA Electric za tu namjenu. Nakon opsežne testne faze, veliki dan je stigao prošle subote: Prva 100% električna autobusna linija u Njemačkoj sada je u pogonu.

Michael Groschek, ministar prometa države North Rhine-Westphalia, otputovao je u Köln posebno na ovaj događaj. "Novac uložen u ovaj projekt dobro je potrošen. Zahvaljujući KVB-om inovativnom politikom, stanovnici Kölna će vidjeti da su električni autobusi spremni za svakodnevnu upotrebu, te će i ostale tvrtke za prijevoz putnika biti motivirane da ulažu u ovu tehnologiju", kaže Michael Groschek.

"KVB jedan je od favorita u polju E-mobilnosti. Dobrovoljci su potrebni da bi se razvile nove tehnologije. Stoga smo posebno ponosni na činjenicu da smo bili u mogućnosti da radimo s KVB-om da se to dogodi", kaže Rémi Henkemans, direktor VDL Bus & Coach.

Javni prijevoz u Kölnu

Električna mobilnost je važan korak u razvoju javnog prijevoza. Velegradski električni autobusni prijevoz doprinosi čišćem okolišu, manjoj potrošnji energije i mirnijem i zdravijem okolišu. 

Značajan korak u provedbi te politike sada je uzet kroz konverziju linije 133 od dizela motora do potpuno električnog. Prema podacima iz KVB-a, zamjena dizelskih autobusa s električnim autobusima će smanjiti emisiju CO2 za oko 520 tona godišnje.

Linija 133, dužine oko 7 km i 13 stajališta, spaja željezničku stanicu u Köln s četvrti Zollstock.

VDL Citea SLFA Electric

Citéa SLFA Electric je opremljen s brzim sustavom za punjenje pomoću pantografa. Pantograf se nalazi na prednjoj strani autobusa iznad 2 osovine, tako da putnici uvijek imaju slobodan prolaz u blizini vrata. Punjenje se vrši na oba krajnja stajališta. Snaga punjenja je 250 kW i vrijeme punjenja je oko 5-10 minuta. Baterije su noću u potpunosti napunjene.

Znakovi odredišta su integrirani u vjetrobransko staklo, stražnje staklo i bočnim prozorima. Ulazna vrata su izuzetno široka za olakšani ulazak i izlazak i prijevoza putnika od-do. Potpuna LED rasvjeta sprijeda, sa strane i odostraga osiguravaju optimalnu vidljivost u svim uvjetima.

VDL Citea Electric ima 43 sjedećih mjesta za putnika i 82 stajaća mjesta. Putnici sad mogu uživati posebice u činjenici da su električni autobusi mnogo tiši u odnosu s konvencionalnim autobusima. To značajno poboljšava udobnost putovanja koja je već bila cijenjena od strane putnika tijekom faze testiranja.

KVB

Kölner Verkehrs-Betriebe AG (KVB), četvrta najveća komunalna tvrtka za prijevoz putnika u Njemačkoj, pruža javni prijevoz u Kölnu i okolici. Flota se sastoji od 367 vlakova i tramvaja i više od 300 autobusa. Oko 3.400 zaposlenika omogućuje pravilnu funkciju na gotovo 60 autobusa, tramvaja i željezničkih linija svaki dan. Dnevno se preveze više od 850.000 putnika.

Povratak

Newsletter

Saznajte što se događa u Presečki grupi... Odaberite teme koje vas zanimaju i saznajte sve novitete u našoj ponudi.

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »