Osnovne informacije

Inovativni niskopodni gradski autobus

Nekoliko mišljenja stručnih osoba žirija za autobus godine i pojedinih profesionalnih vozača govore sami za sebe;

„Autobus sa budućnošću; VDL iznenađuje žiri sa izvrsno balansiranim vozilom.“
„Prelijepo i dobro osmišljeno.“
„Voziti Citeu je opuštajuće zadovoljstvo od prvog trenutka.“
„Citea ima potencijal da zarobi srca i umove naših gradova. Izrada je odlična, vozne osobine 100% … ona je sve što bi autobus morao biti.“

CITEA – efikasnost
VDL CITEA je razvijena kao inovativni niskopodni gradski autobus. Dominira lagana konstrukcija koja pruža izvrsnu nosivost, štedi gorivo i smanjuje emisije ispušnih plinova.

Funkcionalnost i profitabilnosti rezultiraju optimalnom vrijednošću vlasništva.

To djelomično omogućuju komponente pogonskog sklopa koje su rafinirane do savršenstva i skladno i učinkovito usklađene jedna s drugom.

Citea je dinamičan autobus, a njegov karakterističan dizajn jednu stvar uzdiže iznad ostalih: Citea je autobus koji ima sve što autobusu treba imati!

CITEA– dizajn
Karakterističan dizajn Citea ne služi samu u estetske svrhe, također je posebno namijenjen za vozača i putnike. Aspekti kao što su sigurnost i udobnost su dobili najviši prioritet u tom pogledu.
Veliki prozori, moderna boja i završna obrada stvorili su vrlo prostran učinak. Funkcionalni interijer omogućuje brzo i jednostavno čišćenje.

CITEA – okruženje
Zahvaljujući Citeinoj laganoj konstrukciji autobus ima nisku neto težinu, što rezultira izvrsnom potrošnjom goriva i niskim emisijama štetnih plinova.

Kroz korištenje novih tehnologija motora, zahtjevi emisije ispušnih plinova zadovoljeni su velikom razlikom.
Trajnost je odigrala veliku ulogu u odabiru komponenti i materijala - nakon svega, dugi vijek trajanja bio je prioritet u dizajnu Citee.

CITEA – prijatelj putnika
Niskopodna konstrukcija omogućava iznimno lagan ulazak u autobus i nudi optimalan pristup, na primjer za putnike s dječjim kolicima ili kolicima za osobe sa invaliditetom. Nakon ulaska u autobus trenutno se osjeti Citeina osvijetljena prostranost, te pozivajući interijer koji odiše prijateljstvom i udobnošću.

Dizajn nosača sjedala (slobodno viseća sjedala) osiguravaju dovoljno prostora za noge i stoga optimalnu udobnost. Budući da je cijeli pod je bez prepreka, autobus je moguće brzo i jednostavno očistiti.

Savršeno uravnotežen modularni sustav kontrole klime osigurava stalnu ugodnu temperaturu za putnike i vozača.

CITEA – iskustvo vožnje
Citea.na prvo mjesto stavlja sigurnost i udobnost kao važne aspekte. Njezina savršena ravnoteža pogonskog sklopa i karakteristika upravljača čine Citeu iznenađujuće pokretljivom.

EBS sa ABS i ASR, osiguravaju sigurnost u svim okolnostima. Nadalje, Citea nudi sve što vozač treba u obavljanju svojih zadataka na udoban način: ergonomski dizajnirana sjedala, divan pogled na instrumente, velike prozore na pročelju i optimalno postavljena ogledala.

Raznolikost ponude

Uz liniju Citee, VDL Bus&Coach nudi sveobuhvatan raspon gradskih i prigradskih autobusa. Citea Low Floor (Citea Niski Pod), s potpuno ravnim podom, je idealan gradski autobus. Također je dostupan u zglobnoj, električnoj i hibridnoj verziji.

Težina neopterećene Citee Light Low Entry (Lagan Niski Ulaz) je minimalno 2 tone manja nego u sličnim konkurentnim autobusima. Ova mala težina rezultira vrlo povoljnom potrošnjom goriva, smanjenjem emisije CO2, finih čestica i NOx. Dostupnost za servisne aktivnosti je optimizirana, tako da se takav rad može obavljati lakše i učinkovitije. To rezultira nižim operativnim troškovima.

Citea Low Entry je dostupna u 4 različite dužine i nudi širok raspon mogućnosti implementacije i preustroj opcija. Uz prtljažnike od oko 2 m³, Citea Low Entry Cargo (Niski Ulaz Cargo) nudi niz dodatnih mogućnosti za korištenje.

CITEA LOW FLOOR – Citea niski pod

Potpuno ravnog poda, uz visoki stupanj modularnosti, sa dimenzijama i velikom upravljivošću čine niskopodnu Citeu pogodnu za bilo kakvu uporabu. Široka ulazna i izlazna vrata pružaju optimalnu pristupačnost za osobe u invalidskim kolicima i putnike s dječjim kolicima. Svestranost mogućnosti ugradnje jedno-krilnih ili dvo-krilnih vrata omogućuju Citei zadovoljenje potreba bilo kojeg prijevoznika.

Citea Low Floor se nudi kao SLF-120 (2 osovine - 12 metara).


Citea SLF-120

CITEA LOW FLOOR ARTICULATED
Citea niski pod zglobni

Raspon autobusa VDL Bus&Coach Citea za potrebe javnog prijevoza se proširio i na zglobnu verziju - Citea SLFA (Niskopodni zglobni). Ovaj novi model je dostupan od 2013. godine u Euro 6 verzija sa dvije različite dužine; SLFA-180 s dužinom od 18 metara i SLFA-187 s dužinom od 18.75 metara. Zglobna VDL Citea, s potpuno ravnim podom, idealna je za prijevoz većih skupina putnika, a može se koristiti i za grad i za regionalni (prigradski) prijevoz.

Tijekom dizajniranja Citee SLFA znatnu pozornost dobio je protok putnika između ulaznih i izlaznih vrata. Niska podna konstrukcija ga čini iznimno pogodnim za ulazak u autobus i nudi optimalan pristup za putnike s dječjim kolicima ili kolicima za osobe sa invaliditetom. To se odnosi i na prednji dio autobusa i na dio iza zglobnog spoja. Kao opcija, dio iza zglobnog spoja također može biti opremljeno platformom za invalidska kolica.

Citea SLFA je dostupna u verziji s 3 ili 4 vrata.


Citea SLFA-180


Citea SLFA-187

CITEA LOW FLOOR ELECTRIC
Citea niski pod električni

Citea Electric je autobus koji je spreman za budućnost i potrebe tržišta. To je potpuno električni niskopodn Citea SLF s dužinom od 12 metara. Mogućnost izbora raznih električnih pogona i baterijskih paketa osigurava najidealniju i optimalnu kombinaciju za svako područje djelovanja, bez posljedica za pristupačnost, unutrašnje uređenje i udobnost.

Citea Electric nije samo još jedan električni autobus, već ona operaterima nudi jedinstven niz mogućnosti za optimalnu konfiguraciju da odgovaraju bilo kojim operativnim potrebama i željama.


Citea SLF-120 Electric

CITEA LOW FLOOR HYBRID
Citea niski pod hibridni

Osim dizelske verzije, niskopodna Citea je također ponuđena kao hibridni model.

Za novu generaciju hibridnih autobusa raspoložive tehnike su poboljšane i uključene su nove tehnologije. Tako je Citea SLF-120 Hybrid nova generacija serije hibridnih autobusa.

Ambicija je značajno smanjiti potrošnju goriva i emisije CO2, finih čestica i NOx.

To se postiže pomoću električnog pogonskog sustava za Citea SLF-120 Hybrid, u kojem dizelski motor služi za generiranje električne energije. Rezultati su višestruki; korištenje energije kočenja, korištenje električnog motora za ubrzavanje, smanjenje potrošnje goriva, smanjenje buke pri ubrzavanju, te korištenje samo električne energije za određene prijevoze.

Hibridni Citea niskopodni autobus ponuđen je kao SLF-120 Hybrid (2-osovine - 12 metara).


Citea SLF-120 Hybrid

CITEA LIGHT LOW ENTRY
Citea lagani niski ulaz

Citea LLE je inovativan sa niskim konceptom težine za niskopodni autobus i posebno dizajniran za zahtjevne uvjete gradskog i međugradskog prijevoza.

Dobro promišljen način gradnje, što rezultira vrlo malom težinom s glavnim prednostima kao što su znatno manja potrošnja goriva i manji troškovi održavanja. To može dovesti do uštede goriva od 10 do 20% u usporedbi s konvencionalnim autobusima, uglavnom zbog potrošnje goriva.

Niskopodna gradnja na ulaznim i izlaznim vratima osigurava najbolju moguću dostupnost za osobe u invalidskim kolicima i putnike s dječjim kolicima.

Citea LLE je ponuđena kao LLE-120 (2-osovine - 12 metara).


Citea LLE-120

CITEA LOW ENTRY
Citea niski ulaz

Izbor klase 1 ili 2, niskopodni dizajn, visoki stupanj modularnosti i velika mogućnost manevriranja čine Citeu LE pogodnu za gradski i prigradski prijevoz. Dostupne različite duljine i svestranost mogućnosti ugradnje jedno-krilnih ili dvo-krilnih vrata omogućuju Citei zadovoljenje potreba bilo kojeg prijevoznika.

Niskopodni dizajn na ulaznim i izlaznim vratima čine Citeu Low Entry pogodnim prijevoznim sredstvom za osobe u invalidskim kolicima i putnike s dječjim kolicima.

Citea LE je dostupna kao:

SLE 120 (2-osovine - 12 metara)


Citea SLE-120

SLE 129 (2-osovine - 12,9 metara)


Citea SLE-129

XLE 137 (3-osovine - 13,7 metara)


Citea XLE-137

XLE 145 (3-osovine - 14,5 metara)


Citea XLE-145

CITEA LOW ENTRY CARGO
Citea niski ulaz teretni

Autobus sa niskim ulazom i s prtljažnikom od oko 2 m³ nudi niz dodatnih mogućnosti za korištenje.

Cargo verzija je dostupna za Low Entry varijante SLE-120 (12 metara) i XLE-145 (14,5 metara).

Prtljažnik je dostupan izvana i ima luksuznu kvalitetnu završnu obradu. Cargo verzija ima 1-1-0raspored vrata, s drugim vratima ima širinu od 1.100 mm. Rampom za invalidska kolica opremljena druga vrata. Prostor invalidskih kolica i sjedala za putnike s invaliditetom nalaze se u niskopodnoj sekciji.

Ovaj model Citee nudi brojne dodatne mogućnosti, osobito u zemljama u kojima se javni prijevoz gradskim autobusima koristi i za dulje destinacije (prigradskog karaktera).


Citea SLE-120 Cargo


Citea XLE-145 Cargo

Povratak

Newsletter

Saznajte što se događa u Presečki grupi... Odaberite teme koje vas zanimaju i saznajte sve novitete u našoj ponudi.

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »