VDL Bus & Coach isporučuje prvi VDL Citea niskopodni double-decker za BVG

Objavljeno: 21.08.2015 u 09:35

U utorak 11. kolovoza prvi VDL Citea niskopodni dvokatni autobus isporučen je u Berlin Transport Authority (BVG, Berliner Verkehrsbetriebe). S ovim novim 11,40 metara dugim, 2-osovinskim vozilom VDL je projektirao autobus na kat kao segment za javni prijevoz. Citéa DLF-114 ima dva stubišta na gornjoj palubi i može primiti do 97 putnika. Kao takav, DLF-114 ispunjava kako ekonomske tako i ekološke zahtjeve današnjeg gradskog prometa, uz maksimalni broj sjedala i putnika na dvije osovinske jedinice. Citéa DLF-114 će biti raspoređena na autobusnim linijama u četvrti Spandau u Berlinu, te će početi sa vožnjom početkom listopada.

Opsežno testiranje

Kako bi osigurali da udovolje širokom rasponu zahtjeva da i dalje imaju prave prijevozne resursa za rastući grad BVG redovito testira nove autobuse. Ključni aspekt ovih testova je protok putnika, osobito između donje i gornje palube, a osobito u kombinaciji s vremenom čekanja na stajalištima i popunjenosti donje i gornje palube. Osim testiranja, intervjue provode na putnicima koji iznose  subjektivne dojmove. Naravno BVG-ovi vozači koji su uključeni u ispitivanje su zamoljeni da podijele svoje rezultate.

"Drago nam je biti prva velika putnička tvrtka koja ima priliku intenzivno testirati ovaj novi autobus", rekao je dr. Sigrid Evelyn Nikutta, Izvršni direktor BVG-a. "Također smo znatiželjni vidjeti VDL-ov dvokatni autobus zadovoljava li naše stroge zahtjeve u pogledu udobnosti, kvalitete i učinkovitosti tijekom faze testiranja, te da li ovaj autobus može biti koristan dodatak postojećoj BVG floti."

"Ponosni smo predstaviti prvu Citea double-decker u svijetu u korist našeg testiranja, i vrlo smo zadovoljni što nam je BVG iskazao takvo povjerenje", rekla je Silke Tödter, generalni direktor VDL Bus & Coach Deutschland.

VDL Citea DLF-114

U razvoju novog VDL Citea DLF (dvostruka paluba niskim podom), optimalno će se koristiti modularni sustava kojim se gradi VDL Citea. Zahvaljujući pametnim kombinacijama nadgradnje vozila i lagane niske podne konstrukcije, VDL Citéa DLF ima nisku neto težinu, što rezultira izvrsnom potrošnjom goriva i minimalnom emisijom štetnih ispušnih plinova. Dodamo li uz to i duži vijek trajanja, a rezultat je maksimalan u smislu 'Dobit vlasništva'.

Za putnike, VDL Citea DLF-114 nudi neke dodatke i inovacije u odnosu na autobuse u BVG-ove trenutne flote. Nizovi mjesta na gornjoj palubi su opremljeni USB vezom. Preko prikaza na donjoj palubi lako je vidjeti koliko je mjesta još uvijek slobodno na gornjoj palubi. Putnički prostor ima grijane podove. Nadalje, VDL Citea DLF ima novi, inovativni koncept interijera. Podne obloge na području ulaza/izlaza, na stepenicama i na gornjoj palubi izrađeni su svjetlije boje, a i tkanina sjedala ima potpuno novu boju. LED svjetiljke na stepenicama i sva gazišta pružaju bolju vidljivost.

Berlin Transport Authority (BVG)

BVG djeluje u javnoj prometnoj mreži Berlina i okolne regije. Trenutno je više od 1300 autobusa u službi, koji će zajedno s tramvajem i podzemnom željeznicom dovesti oko 970 milijuna putnika na svoje odredište godišnje. To čini Berlin Transport Authority najvećim operaterom autobusa u njemačkom govornom području (Njemačka, Austrija, Švicarska). Svake godine BVG-ovi autobusi, tramvaji i podzemne željeznice putuju više od 125 milijuna kilometara, što je jednako kruženju oko zemlje gotovo 8,5 puta dnevno.

Povratak

Newsletter

Saznajte što se događa u Presečki grupi... Odaberite teme koje vas zanimaju i saznajte sve novitete u našoj ponudi.

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »