Marija Bistrica

Marija Bistrica

Polazak autobusa u jutarnjim satima. Vožnja do MARIJE BISTRICE gdje će se po dolasku, prošetati do glavnog gradskog trga i Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Slijedi slobodno vrijeme za vlastite sadržaje (molitvu, misu, duhovnu obnovu…). Župa Marija Bistrica spominje se još 1334. godine, a današnji izgled Crkve spajaju oblici gotike, baroka te firentinske i njemačke renesanse. Obnovu stare crkve vodio je Hermann Bollé od 1879. godine, a freska Z. Šulentića na trijumfalnom luku svetišta najmonumentalnije je ostvarenje zidnog slikarstva druge polovice 19. stoljeća na prostoru sjeverozapadne Hrvatske. Kip Majke Božje Bistričke potječe iz 15. stoljeća i bio je u crkvi na Vinskom Vrhu. Zbog opasnosti od Turaka Gospin kip premješten je u župnu crkvu u Bistrici, a 1650. zazidan u jedan prozor. Nastojanjem zagrebačkog biskupa Martina Borkovića kip je pronađen 1684. i stavljen na počasno mjesto. Tada počinju brojna hodočašća i traju do danas. Osim Crkve na otvorenom predlažemo šetnju do Kalvarije čiji je cilj vjerodostojno replicirati Isusov križni put.

Marija Bistrica je i nacionalno središte izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka, kao i hrvatskog medičarskog i licitarskog obrtništva. Tradicionalno, licitari su žarko crvene boje, a proizvode se u različitim oblicima i veličinama. Sitni su licitari (srca, ptičice, potkove, vjenčići, konjići), omiljen ukras božićnih jelki hrvatskih domova, a oni veći, namijenjeni su darivanju bližnjih povodom posebnih prigoda.

U dogovoreno vrijeme, odlazak do restorana na ručak.

Povratak je planiran u dogovoru s grupom s dolaskom u poslijepodnevnim satima.

Cijena izleta: na upit Način plaćanja: virmanski, gotovina, kartice, internet bankarstvom


Cijena izleta uključuje:

 • prijevoz turističkim autobusom koji udovoljava zakonskim propisima za prijevoz putnika;
 • ručak u restoranu;
 • licencirani pratitelj/vodič tijekom izleta u autobusu;
 • svi razgledi prema programu;
 • osiguranje od posljedica nezgode;
 • troškovi organizacije i rezervacija izleta;
 • osiguranje od odgovornosti i osiguranje jamčevine.

Aranžman ne uključuje:

 • ulaznice u ostale objekte koji se posjećuju prema želji grupe, doplate, osobne troškove te sve ostalo što izričajem nije navedeno u programu.

Napomena:

 • Turistička agencija i prijevoznik prilikom organizacije i realizacije putovanja poštuju pravila i propise „Zakona o vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu“ kojim je između ostalog definirano vremensko zaustavljanje na odmorištima, dnevni odmor vozača, kao i maksimalno zauzeće autobusa u danu.
 • Predviđene pauze tijekom vožnje su cca svakih 2,5 h zavisno o raspoloživosti kapaciteta stajališta i uvjeta na putu, uz minimalnu pauzu od 20 min.
 • Putovanje nije prikladno za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu.

Povratak

Newsletter

Saznajte što se događa u Presečki grupi... Odaberite teme koje vas zanimaju i saznajte sve novitete u našoj ponudi.

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »